torsdag, februari 12, 2009

Gör Ohly reklam för antisemitism?

Frågan om etablerade politikers stöd till uppenbar antisemitism har återigen aktualiserats när Lars Ohly i senaste numret av Journalisten angivit en blogg med antisemitiskt innehåll som sin favoritlektyr. Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) har skrivit en debattartikel om det.

Utdrag:

Det är skrämmande och synnerligen illavarslande att ledaren för ett riksdagsparti anger en antisemitisk blogg som sin favoritlektyr. Tror Lars Ohly att antisemitiska föreställningar och idéer är detsamma som kritik av Israel? Känner han inte igen vad flertalet inom den politiska vänstern på 1940-talet omedelbart hade identifierat som antisemitiska idéer och språkbruk? Vi hoppas och utgår ifrån att så inte är fallet, och att ouppmärksamhet gjort att dessa inslag har gått Ohly förbi.
Andra, som givit uttryck för stark kritik mot den israeliska politiken, har däremot under en längre tid uppmärksammat attackerna och hoten mot judiska personer och institutioner, liksom den antisemitiska tendensen i den nämnda bloggen och på andra håll. Artiklar har publicerats på internet och i pressen om den alltmer oroväckande utvecklingen. Det är hög tid att också ledande företrädare för demokratiska partier och rörelser bryter sin tystnad. Det är inte pliktskyldiga avståndstaganden och fördömanden som behövs, utan en på kunskaper och demokratisk övertygelse baserad klar och konsekvent hållning mot rasistiska, antisemitiska och islamofoba budskap och handlingar.

Läs artikeln här och pressmeddelande i SKMA blogg.

Uppdatering: SvD ledarblogg, UNT ledarlogg, Smålandsposten, Västerbottens-Kuriren, Barometern, Magnus Sandelin, Ashna, Johan Ingerö, Charlotte Wiberg, Johan Lundberg, Oscar Löfroth, Prärietankar och The Campaign Dossier uppmärksammar.

Uppdatering 2: SKMA lägger ut exempel på antisemitismen på Jinge.se.

Här och här finns de citat som tas upp i artikeln i Sydsvenskan. Nu finns också tre temasidor med olika exempel. Dessa finner du här, här och här.

Uppdatering 3:


Uppdatering:

Länkar till olika röster i Ohly-Jinge-debatten
Sammanfattning av debatten
Samling med exempel på antisemitismen på Jinge.se

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad exakt på Jinges blogg är det som är antisemitiskt? När blev antisionism detsamma som antisemitism? Varför ska man inte få kritisera en stat som folkrättsvidrigt ockuperar och trackaserar ett folk utan att bli kallad för antisemit? Det gäller att skilja på begreppen.

Jonathan Leman sa...

"Det gäller att skilja på begreppen."

Precis, och det är det du inte kan.

Charlotte W sa...

Det är jättebra att SKMA lägger ut material samlat på det sättet. Way to go!