fredag, februari 06, 2009

Obehaglig eufemism

I Medierna i P1 (090131) kallades bloggar fientliga till muslimer för "islamkritiska" (ca 11 min in i inslaget).

Att vara kritisk till islam är det inget fel på. Tvärt om, det är en sund inställning att förhålla sig kritiskt till islam och andra religioner (här är förresten en mycket bra islamkritisk blogg). Men det här handlar inte om religionskritik. Varför inte kalla saker vid deras rätta namn och beskriva dessa bloggar som antimuslimska eller rasistiska? De präglas ju trots allt av en demonisering av människor med muslimsk tro eller bakgrund, inte kritik av idéer. Blogginnehavarna skulle säkerligen också känna igen sig bättre i den beskrivningen.

På bloggen Muslimska Friskolan (http://muslimskafriskolan.blogspot.com/) kan man bland annat läsa inlägg med rubriker som "Succé att rensa ut muslimska elever". I den och andra liknande bloggar försvaras även de rasistiska uttalanden vi kunnat höra av poliser i Malmö.

För den som vill läsa mer om antimuslimska uttryck och nätverk rekommenderas Expos tema.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlagg, haller med helt. Islamkritik ar en sak, Islamofobi en annan. Muslimska friskolan verkar valdigt obehaglig.
Eleni S

Anonym sa...

Sant. Men samtidigt måste du definiera vad du menar med islam.

Är islam en själslära? Är det ett samhällssystem? Är det en politisk ideologi? En uppförandekod? En etnisk och / eller social tillhörighet?

Om människor väljer att ställa sig bakom ett budskap som exempelvis förordar diskriminering (vilket islam gör i alla sina viktiga urkunder), skall inte även dessa anhängare kritiseras? Åtminstone de som är vuxna nog att fatta egna beslut (i synnerhet i frågor som rör livsstil och värderingar)? En bra analogi är till exempel kommunism - kommunister. Menar du att man kan ta avstånd från kommunism (lära) men inte kommunister (människor)?

Jag är medveten om att problemet är knivigt. Inte minst därför att etniskt grundad rasism och främlingsfientlighet är en högst verklig företeelse. Både i Sverige och på andra ställen i världen. Men idéer kan väl knappast separeras från människorna som omfattar dem. I mina öron låter det som ren platonism. Något som i sig gränsar till religion.

Anonym sa...

Hjälp Jonathan, du har verkligen INTE läst och förstått bloggen Muslimska Friskolan!

Muslimska Friskolan rasistisk mot muslimer? Tillåt mig småle.

Du förtalar faktiskt en bloggare som faktiskt riskerar livet eftersom han själv verkar inom den islamistiska miljö han skildrar. Kommer hans identitet ut i Rosengård kan du själv räkna ut följderna.

Jag tycker du borde läsa bloggen lite närmare innan du uttalar dig.

JohannaV

Jonathan Leman sa...

JohannaV,

småle hur mycket du vill.

Jag har läst Muslimska Friskolan ordentligt.

Anonym sa...

Jaha, då var det dags att rensa lite bland länkarna. Muslimska friskolan gör ett alldeles utmärkt arbete genom att framvisa den pågående islamiseringen i Sverige. Att denna blogg dessutom hänvisa till expo visar en sådan brist på självrespekt att man bara kan skaka på huvudet.

Jonathan Leman sa...

Hm,

Du måste ha läst min blogg slarvigt innan. Jag har alltid haft en anti-islamofobisk hållning.
Kan du inte prova att byta ut den lektyr du hämtar dina Eurabiafantasier om "islamiseringen" av Sverige från mot tidskriften Expo? Kanske lär du dig något.