torsdag, augusti 20, 2009

Antisionism - ett begrepp för politiskt korrekta

Mohamed Omars krönikör Ibrahim Alloush talar klarspråk:
”Således borde begreppet 'antisionism' överlåtas åt de som är politiskt korrekta, eftersom den som verkligen är antisionist med nödvändighet är antijudisk.”

(http://www.mohamedomar.org/index.php?option=com_content&view=article&id=149:skilja-sionism-fran-judendom&catid=50:ibrahim-alloush&Itemid=60)

Föga förvånande är artikeln översatt till svenska av Fib/k:s Anders Püschel.

6 kommentarer:

Joakim Wohlfeil sa...

Här borde ju den självklara rubriken vara "Extremister i alla läger förenen eder".

När man talar med Israeliska NGO-monitor och olika bosättarorganisationer så menar ju de att Judar som inte stöder sionismen och bosättningarna inte är riktiga Judar.

Intressant att Mohamed Omars Islamistblogg nu kör ungefär samma linje. En antisionist kan ju uppenbarligen inte vara Judisk enligt dem.

Ser vi månne ett embryo till en riktig 2-statslösning i Isarel Palestina konflikten där man istället utgår från de människor som trivs ihop ?

En stat för alla rasister och extremister oavsett sida.

Och en annan stat för vanliga Isareler och palestininer som vill leva i fred och ha vanliga liv.

Jonathan Leman sa...

Joakim,

intressant scenario:)

Har NGO-monitor uttalat sig om vilka judar som är "riktiga judar"?

Jag tror nog att bägge sidor får dras med extremister.

Vad menar du med att stödja sionismen i det här sammanhanget? Är det att stödja en stat med judisk profil eller är det att stödja bosättningar?

Det där ordet är lite speciellt, minst sagt.

Joakim Wohlfeil sa...

När jag träffade en anställd på NGO-monitor så använde de begreppet "self-hating-jew" om Judar som inte tyckte som de.

Tveksam om de skrivit så i nån rapport, det vore lite lågt till och med för dem.


Ursäkta otydligheten om stödja Sionismen, naturligtvis var de bosättningarna som var vattendelaren. Eftersom de även anser bosättningarna vara i Israel så räcker det inte med att vara nöjd med Isarel-proper för att vara OK.

Om man tittar på deras hemsida så kan man se att de är extremt anti Israeliska/Judiska NGO som kritiserar ockupationen/bosättningarna, nästan mer arga på dessa än på Israelisk/arabiska, palestinska eller utländska NGO´s.

det är också tydligt när man talar med dem, de tyckte Diakonia borde stödja mer "regeringstrogna" NGO´s i Israel, däremot var det viktigt att vi inte associerades med regeringstrogna NGO´s i andra konfliktområden i världen.

Jonathan Leman sa...

Jag är inte förvånad, men för att vara petig, en "självhatande jude" är ju fortfarande en jude.

Det påminner mig förresten om den här grejen:
http://blogg.expressen.se/opinionsbloggen/entry.jsp?messid=521498

Joakim Wohlfeil sa...

Klokt att vara petig, man kanske är "riktig" även om man är "självhatatande".

Vi har ju även inom kristendomen en massa människor som älskar att säga att om man tycker så eller så så är man inte en "riktig kristen" och det träsket är lite rörigt att ge sig in i.

Framför allt, om man envisas med att man är en "riktig" kristen så borde man ju veta att det finns en slutlig avstämmning på den yttersta dagen när man möter sin skapare, och om man ändå får reda på det då från så att säga högsta instans, så borde det ju inte vara så mycket att tjafsa om innan dess ;-)

Joakim Wohlfeil sa...

Förresten, sanslöst i Haaretz om Nazibegreppen, har redan hört bosättare o.dyl använda sånvokabulär. Snacka om att sänka tröskel i debatten, och inte minst på ett sätt som kommer att slå tillbaka.