tisdag, augusti 04, 2009

"Stolthet och rätt mycket fördom"

Karl Rydå skriver i UNT om intoleranta reaktioner på Pride.

Göran Skytte, Norrbottens-Kuriren et consortes får känna sig hur marginaliserade och upprörda de vill. Homofobin är fortfarande en större "folkrörelse" än pride. Det är de som väljer att leva annorlunda än normen som är hotade, inte normen själv.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för länken, precis vad jag har gått och tänkt på.
/Tomas

David Munck sa...

Intressant med tanke på den oförtjänta cred som Skytte fått för att våga göra upp med sin tid i yttersta vänstern. Skytte har bl.a. bekänt att han och hans Alte Kameraden "drack piss för att göra självkritik för borgerliga avvikelser" och förespråkade "diktatur med ett parti, en ledare, en tidning, ingen opposition" ("Självbekännelser och andra texter", 1997). Jag tror på att Skytte gjorde detta. Men jag tycker inte att den som biktar de knäppaste ungdomssynderna är den modigaste. Själv drack jag inte piss, jag drack Red Bull för att orka med att både sälja prenumerationer för Internationalen på kvällarna, skriva artiklar på nätterna och ta min jur.kand. på dagarna. Jag har skrivit/gjort en del saker som jag, med dagens livserfarenhet, skulle ha skrivit/gjort annorlunda (vem har inte det?). Men jag har aldrig utfört några så ovärdiga eller totalitära gärningar som det Skytte bekänner. Kanske en och annan liberal som berömt Skytte för hans självbekännelser (t ex Per Ahlmark i boken "Det öppna såret"; OBS att jag har mycket mer respekt för Ahlmark än för Skytte) börjar inse att medan den svenska 70-talsvänstern innehöll både medkännande och intoleranta drag, är det snarast de intoleranta dragen som Skytte har bevarat hos sig själv. Många med rötter i den yttersta vänstern har utfört modigt nytänkande och omvärderande, från Koestler till Christopher Hitchens och Marko Attila Hoare. Jag har numera en soft spot också för Maciej Zaremba. Men det var outhärdligt när höjden av mod ansågs vara att ersätta marxism-leninismen med den sena Skyttes snobberi och människoförakt.

Anonym sa...

I inclination not approve on it. I regard as warm-hearted post. Especially the title attracted me to read the unscathed story.