fredag, augusti 14, 2009

Rami, Omar och Uppsalamoskéns vänner

I dag publicerades en mycket läsvärd ledare i UNT där Ahmed Ramis comeback och det i bästa fall aningslösa bagatelliserandet av hans nazistiska propaganda sätts i fokus. Utdrag:

Det är inte många som så grundligt varudeklarerat sig som nazisten och Förintelseförnekaren Ahmed Rami. Han har aldrig hymlat. 1987 startade han närradiokanalen Radio Islam, officiellt tillägnad "det palestinska folkets frihetskamp", men som enbart var en plattform för anti­judisk och ­nazistisk propaganda. Här förekom till ­exempel högläsning ur Hitlers Mein Kampf, och "en ny Hitler" välkomnades.

Rami lanserade förfalskningen Sions vises protokoll som bevis för planer på en internationell judisk sammansvärjning som kontrollerar finansväsende, medier, politiska partier med mera i västvärlden.


1990 dömdes Rami för hets mot folkgrupp till sex månaders fängelse. På Radio ­islams hemsida kan man dock alltjämt ta del av samma anti­judiska propaganda, inklusive ett "uppslagsverk" med namn på judar och "judevänliga" personer i Sverige. Ramis inblandning i sajten, som finns översatt till 36 språk, är dock oklar.


I tv-intervjuer gjorda av Hizbollah samt av Uppsalabon ­Mohamed Omar upprepar Rami sitt budskap om de ­"psykiskt sjuka" judarna som "ockuperar hela världen".

Men detta räcker uppenbarligen inte. I ett utslag av moralisk medvetslöshet gavs Ahmed Rami en totalt oförtjänt legitimitet när han i maj i år inbjöds att debattera yttrandefrihet vid Linköpings universitet. Ordföranden i dess utrikespolitiska förening, Tamuz ­Hidir, försvarade valet med att Rami "kanske enligt vissa gått för långt" men "ändå varit där", och enligt debattledaren Emre Güngör dömdes Rami för att ha yttrat sig i "vissa frågor" som "anses vara" hets mot folkgrupp. Deras uttalanden förringar. Men, som Uppsalaförfattaren Ola Larsmo sagt, man kan inte jämföra den typ av åsikt som Rami framför med vilken åsikt som helst - för det är det inte!

Men Hidir och Güngör trivialiserar i stället Ramis brott i nästan radioislamsk anda. Enligt sajten dömdes ju Rami för att judarna "ropar efter polisen" så fort de blir motsagda i debatten.


Mohamed Omar har nu satt igång med webb-tv under titeln "Islamism idag" där han än så länge givit utrymme åt Israel Shamir och Ahmed Rami. Rami börjar att tala om att Israel är en illegitim statsbildning (hela Israel är en ockupation) och att judendomen är en "psyskisk sjukdom". I slutet av del två blir Rami tydlig med vad han menar när han talar om ockupation. Judarna ockuperar enligt Rami även Sverige, Tyskland, USA och andra länder. Man ska tänka globalt och agera lokalt, understryker Rami. Det Rami menar är att man ska göra uppror mot den påstådda judiska ockupationen av Sverige. Propagandan är identisk med den som nazister sprider om ZOG (Zionist Occupation Goverment).


(http://www.mohamedomar.org/index.php?option=com_content&view=article&id=141:en-stat&catid=27:islamism-idag&Itemid=50)

Det är samma Rami-propaganda som redan för mer än 20 år sen. Ahmed Rami började sända lokalradio i Stockholm i samband med den första intifadan 1987 och det tog inte lång tid innan man fick höra att det behövdes en "intifada" även i Sverige.

När Ahmed Rami deltog i en debatt vid Linköpings Universitet hävdade man från arrangörernas (Utrikespolitiska studentföreningen) sida att Ahmed Rami endast gav sin syn på yttrandefriheten och inte ägnade sig åt någon extremistisk eller rasistisk propaganda. Naturligtivis stämmer det inte, Ahmed Ramis syn på yttrandefrihet bygger i grunden på rasism. Det finns dessutom en upptagning från debatten vid Linköpings Universitet. Bilden är hackig men ljudet fungerar bra.

Rami talar här om att det är allas plikt att resa motstånd mot ockupation. Vad han menar med ockupation vet vi - även Sverige är ockuperat. Man har också från Utrikespolitiska studentföreningen hävdat att det är bättre att extremisterna får komma fram i vanlig debatt så att deras extrema åsikter kan bemötas. Visst, så kan man tycka men då måste man ju också bemöta exremismen. Det är uppenbart att man inte var kunnig nog för att kunna göra det eller att man helt enkelt inte ville göra det.

Från arrangörernas sida handlar det i bästa fall om okunskap. I värsta fall handlar det om en medveten ambition att normalisera Ahmed Ramis hatpropaganda som legitim "Israelkritik" och "debatt om yttrandefrihet".

I torsdags rapporterade UNT om att Mohamed Omar och hans sällskap Uppsalamoskéns vänner bjudit in Ahmed Rami att tala under rubriken "Israels makt i Sverige".

Uppsalamoskéns vänner har en öppen grupp på Facebook. De flesta av medlemmarna tycks vara ungdomar.Nu följer Omar upp med föreläsning med Lasse Wilhelmson i början av september. Wilhelmson har bland annat hävdat att det var judarna som förklarade krig mot Nazityskland. Nazisterna försvarade sig bara.

(http://www.mohamedomar.org/
index.php?option=com_simplecalendar&controller=simplecalendar&view=detail&id=6)

Det är en oroande utveckling.

Mer om Mohamed Omars fascistiska propaganda:
Uppdatering: Mohamed Omar refererar till mig som en judisk extremist, chauvinist och rasist. Det känns inte riktigt värt att bemöta. Däremot kan jag upplysa Omar om att mitt efternamn stavas utan 'h'.

4 kommentarer:

Joakim Wohlfeil sa...

Hej Jonathan, en bra artikel som beskriver en rent skrämmande utveckling.

Att hatpredikanten Ahmed Rami gång på gång får nytt utrymme är illa, att han hittar nya konstellationer av folk som ser genom fingrarna (ellr ännu värre sympatiserar) med hans budskap skrämmer.

Att de försöker legetimera sina budskap som nån slags solidaritetsaktioner med palestininernas situation är hänsynslöst och kontraproduktivt.

Är det något som varken Isareler eller Palestininer behöver så är det galningar som säger sig stödja dem genom att sprida hatpropaganda. Oavsett om det är mot Muslimer, Kristna eller Judar !!

Jonathan Leman sa...

Joakim,

tack för kommentaren.

"Att de försöker legetimera sina budskap som nån slags solidaritetsaktioner med palestininernas situation är hänsynslöst och kontraproduktivt."

Deras syfte är nog inte solidaritet med palestiniers situation utan snarare att använda palestinasolidaritet som en legitim ingång för den antijudiska rasism de sprider. Ur deras perspektiv är det nog därför tyvärr snarare produktivt än kontraproduktivt.

Unknown sa...

Och jag kan upplysa Leman om att korrekt svenska bjuder "en judisk extremist".

Jonathan Leman sa...

Daniel,

tack för påpekandet. När man i bloggen är sin egen redaktör är det lätt att missa sådant.