tisdag, augusti 11, 2009

Offentliga medel till rasistisk tidning

Kurdo Baksi om Nationaldemokraternas partiorgan Nationell Idag och eventuellt presstöd.

Uppdatering (13/8): Kurdo Baksi diskuterade frågan med Fredrik Malm i P1 morgon och blandar in tidskriften Mana i det hela.

Om vi diskuterar förra årets stora ämne, tidskriften Mana, som var en vänstertidning som skrev en enda antisemitisk...När en vänstertidning skrev negativt om Israel och så vidare så förlorade den här tidningen sitt bidrag från statens kulturråd.

Det är många fel Baksi hinner med på kort tid:
  • Det var inte bara ett fall av antisemitism i tidskriften Mana. Det rörde sig om en tendens.
  • Ingen i debatten hade problem med att tidnignen "skrev negativt om Israel". Det var inte det kritiken handlade om.
  • Mana förlorade inte sitt kulturstöd
Mer om Mana här, här, här, och här.

8 kommentarer:

David Munck sa...

Jag har svårt att vara objektiv i denna fråga eftersom jag i många år var journalist och distributionsansvarig på tidningen Internationalen, som inte skulle klara sig utan presstöd. Min ståndpunkt var då att alla tidningar som uppfyller de formella kraven - minst 2000 prenumeranter; inte störst i stan dvs. inte t.ex. DN eller Sydsvenskan för de klarar sig ändå; utgivning minst en gång i veckan; material av nyhetskaraktär dvs. inte för en sluten krets - ska ha rätt till presstöd. För om staten idag börjar neka en högerextrem eller stalinistisk tidning presstöd pga dess åsikter så kan den neka oss detsamma imorgon.

Jag är beredd att fortfarande försvara den ståndpunkten. Om en tidning bedriver hets mot folkgrupp, uppvigling eller andra tryckfrihetsbrott så ska det beivras genom brottmål enligt tryckfrihetsförordningen, inte genom indraget presstöd. Självklart får presstöd inte användas till annat än tidningsproduktion eller tidningsdistribution, det får t.ex. inte användas till partibygge. Varje tidning som mottar presstöd får sin bokföring granskad av medierevisorer årligen, bl a ska tryckerifakturor då uppvisas.

Så jag tycker, om än motvilligt, att Nationell Idag ska ha rätt til presstöd om de uppfyller de formella kraven. Alla journalister med självaktning bör givetvis vägra att skriva i den. Jag hoppas de får svårt att rekrytera tillräckligt många bra skribenter för att tidningen ska få någon framgång utanför deras inner circle.

Anonym sa...

Har generellt alltid varit emot presstöd av rad olika skäl men anser ändå att NI ska ha samma rätt som andra om vi nu ska bevara detta system. Håller vidare med föregående talare att slanten ovsett storlek inte får gå till annan verksamhet än den strikt publicistiska. Självklart får man göra exempelvis reklam i diverse medier men aldrid supa upp pengarna eller skänka dom till en enskild organisation/parti.

/Snuskgubben

Jonathan Leman sa...

David och Snuskgubben,

som reglerna ser ut verkar den hållningen vara den enda hållbara. Samtidigt känns det konstigt att man offentligt hjälper till att finansiera rasistisk verksamhet. Det hade i det här läget varit lättare att smälta ett system av indirekt presstöd (sänkt moms för tidningsutgivare).

En annan sak, Info-14 eller Radio Islam får ju inget stöd men om de gav ut papperstidningar skulle de alltså kunna få det. Borde inte synen på spridning av rasistisk propaganda vara medieneutral?

Vad är egentligen skillnaden mellan att förpacka propagandan i morgontidningsform och att ha den på nätet?

Adler sa...

"material av nyhetskaraktär dvs. inte för en sluten krets"

Är inte Nationell Idag riktad till en sluten krets?

Anonym sa...

Jonathan: Håller med dig. Bra analys. Det här är den enda hållningen i nuläget, ja.

Adler: Jag tror det är både och. Nästan alla medier har ju en hård inre kärna men de vill ju oftast även expandera. Både "Der sturmer" i Tyskland och "Kangura" i Rwanda började ju som internmagasin som såldes på interna partimöten, demonstartioner och privat men blev med åren något som kan likställas med Veckorevyn eller Illustruerad Vetenskap.

/Snuskgubben

aron sa...

Vad är egentligen skillnaden mellan att förpacka propagandan i morgontidningsform och att ha den på nätet?

Bl.a. att det senare är nästan gratis.

Adulruna sa...

Jonathan skrev: "Samtidigt känns det konstigt att man offentligt hjälper till att finansiera rasistisk verksamhet. "

Det är lite märkligt att den här typen av kommentarer alltid kommer upp när det gäller något högerfenomen och/eller invandringskritiska organisationer. I årtionden har vi via skattsedeln skyfflar skattemiljoner till stalinister och nackskottskommunister utan att att bekymra sig.
Påminner om då man tycker att det är "lite dumt" när AFA grovt misshandlar meningsfränder, men rusar upp i kyrktornet för att hysteriskt ringa i klockan när motsvarande idioter på högerkanten gör samma sak. Selektiva demokratiska glasögon är det här landets farsot.

Jonathan Leman sa...

Adulruna,

Att du använder den förskönande termen "invandringskritiska" om Nationaldemokraterna och Nationell Idag är ju intressant.

I övrigt har du du väl en poäng i att antidemokratisk vänster ofta överslätas och bagatelliseras.