onsdag, augusti 19, 2009

Obehagliga anklagelser i Aftonbladet

Svenska kommittén mot antisemitism har gjort ett uttalande:

Allvarligt övertramp i Aftonbladet

Kulturdelen i Aftonbladet publicerade 17 augusti 2009 en text som anklagar den israeliska staten för att mörda palestinier i syfte att stjäla deras organ. Artikeln presenterar inga belägg, utan bygger uteslutande på dunkla associationer, förmodanden och spekulationer av ett slag som är typiska för konspiracistisk argumentation. Texten är i sig ett journalistiskt lågvattenmärke, och man kan undra över vilka kriterier som rent allmänt gäller för publiceringsbeslut på Aftonbladets kultursida. Men den är också ett exempel på hur föregiven kritik av Israel anspelar på och blandar in uråldrig antisemitisk folklore, i det här fallet de medeltida ritualmordsmyterna. I bakgrunden anas även Shakespeares Shylock, som till varje pris ville ha sitt skålpund kött.

Det är mycket allvarligt att en av Sveriges största tidningar sett det som angeläget att sprida en sådan grumlig text. Antisemitism är inte kritik av Israel.

Charlotte Wiberg kommenterar Aftonbladets publicering som "en artikel som innehåller rätt horribla anklagelser vilka inte understöds av någonting överhuvudtaget, såvida man inte ska kalla ryktesspridning och suggestioner för bevisföring".

Mats Skogkär på Sydsvenskans ledarredaktion skriver att argumentationen "följer konspirationsteorins sedvanliga mall: en massa lösa trådar som läsaren skall lockas att knyta ihop till en prydlig rosett utan att något som helst samband är belagt."

Andra kommentarer:

Aron Flam

Mikael Tossavainen

Johan Wennström

Anna Veeder

Ape reft of his tail

Norman Geras

Uppdatering:Den som vill läsa något om ritualmordsanklagelser mot judar genom historien kan kika på sidorna 13-15 i SKMA:s färska e-bok Om antisemitism.

1 kommentar:

Hippe Tanten sa...

Aftonbladet MÅSTE OFFENTLIGT BE OM URSÄKT!!! Att Aftonbladet länge har haft denna form av böjelser, har vi väl vetat länge, men denna artikel tog böjelsen till helt nya nivåer!