tisdag, augusti 25, 2009

Cordelia Edvardson kritiserar AB

Cordelia Edvardson kommenterar AB:s publicering av artikeln:
Redan i artikelns inledning borde redaktören ha dragit öronen åt sig. Här hänvisas till en stor konspirationshärva som just nu rullas upp i USA. Spindeln i nätet är en judisk amerikansk rabbin som erkänner att han har köpt livsviktiga organ från fattiga israeler, icke palestinier, för en struntsumma. Varpå han sålde dem vidare till rika amerikaner till det tiodubbla priset.

Texten avslutas såhär:

Min andra fråga är om inte den svenska tryckfriheten missbrukas, då man framställer lösa rykten och anklagelser för de vidrigaste brott som – visserligen obevisade – sanningar. Det är vad Aftonbladets kultursida har ägnat sig åt. Därför kan tidningen inte ta skydd bakom tryckfrihetslagen.
Uppdatering: Intressant att notera är att bloggaren Anders Svensson ser Cordelia Edvardson som en del av "de svenska sionisterna" som "försöker få folk att bortse från att Israels regering inte accepterar vitala delar av en demokrati, som yttrandefrihet och pressfrihet".

3 kommentarer:

Jonathan Leman sa...

Det stämmer att en artikel publicerades i boken Inshallah. Men det är inte alls exakt samma text. Där har hatbloggen Motbilder fel.

En viktig skillnad är att i den artikel som publicerades nu kopplades det hela ihop med en amerikansk medborgare som nästan två decennier senare åkt dit för organhandel.


Men vilken är alltså den exakta kopplingen till av den israeliska armén dödade palestinier på Västbanken eller i Gaza? Ingen alls, förutom att en man med kalott i New Jersey är misstänkt för organhandel.

Jag är övertygad om att om inte en av dem som misstänktes vara inblandad i organhandel inte var jude hade kopplingen aldrig gjorts.

Där har du den riktigt obehagliga skillnaden mellan de två texterna.

aron sa...

Jag vill för övrigt minnas att det var viss pressdiskussion kring detta när boken släpptes, och att ett par av författarna (inklusive, tror jag, C. Edvardsson) ville dra tillbaka sina inlägg för att boken inte visade sej vara vad de hade förväntat sej, utan i huvudsak ett propalestinskt inlägg.

Jag har också för mej att frågan löstes genom att man i andraupplagan lade till texter om terrorism mot Israeler, för att göra den mer balanserad, men att det ändå var någon (Nathan Schachar?) som i slutändan vägrade delta.

Om här skulle finnas någon forskartyp av ovanlig envishet, vore det ju bra om hon/han kunde dyka ner i pressarkivet för att reda ut saken; själv orkar jag inte bry mej.

Jonathan Leman sa...

Jag tror att vad Edvardson menade så fick Boström aldrig in den i någon dagstidning.

i Johannes Wahlströms antisemitiska falsarium finns den dock med:
http://www.ordfront.se/Ordfrontmagasin/Tidigare%20artiklar/1205sraelmedia.aspx